“Helft van Nederlandse ziektes is te voorkomen”

Dat stelde Prof. dr. J.P. Mackenbach in 2010 al, toen zijn boek ‘ziekte in Nederland’ uitkwam. In zijn boek wordt ook de rol van de politiek in verband met dit probleem besproken. Lees hier meer.

Er is inmiddels veel bekend over de rol die de voedselomgeving bij een ongezonde leefstijl, die leidt tot dit soort ziektes, speelt. De (on)gezonde leefstijl van burgers wordt voor een groot deel beïnvloed door omgevingsfactoren. Overheden hebben daarom een grote verantwoordelijkheid wat betreft de inrichting van onder andere de voedselomgeving.

Gemeenten hebben momenteel geen wettelijke instrumenten om de exponentiële groei van ongezonde voedsel aanbieders te reguleren op basis van gezonde voedselomgeving overwegingen. De komst van een zoveelste fastfoodrestaurant kan worden tegengehouden door redenen als geluids- of geuroverlast, maar niet omdat het de vijfde ongezonde voedsel aanbieder is in de wijk.

In januari 2021 schreven een aantal gemeenten daarom samen een brief naar het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Je kunt hem hier lezen. Ook nieuwsuur maakte er een item over. Lees hier een beoordeling van rijksoverheidsbeleid met betrekking tot de voedselomgeving in Nederland en beleidsaanbevelingen voor het creëren van een gezonde voedselomgeving